Blocarea criptomonedelor ‘ar putea să nu fie eficientă pe termen lung’ – FMI. Fondul Monetar Internațional

FMI. Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a reiterat apelurile pentru reglementarea criptomonedelor în anumite țări, dar a afirmat că o interdicție totală poate să nu fie cea mai bună abordare.

Într-un raport din 22 iunie privind America Latină și Caraibe, FMI a evidențiat diferitele abordări adoptate de guvernele locale în abordarea adoptării criptomonedelor și a monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC). Bitcoin a fost acceptat ca mijloc de plată legal în El Salvador începând din septembrie 2021, în timp ce Bahamas a fost prima țară care a lansat propria sa CBDC, numită Sand Dollar, în octombrie 2020.

FMI a declarat că Brazilia, Argentina, Columbia și Ecuador – țări ale căror guverne au o reglementare a criptomonedelor “în curs de desfășurare” – se numără printre cele mai active țări din lume în adoptarea activelor digitale, cu scopul de a ajuta persoanele fără acces la servicii bancare, de a facilita plăți mai rapide și mai ieftine și multe altele. În plus, potrivit fondului, majoritatea băncilor centrale din regiune “au sau iau în considerare adoptarea monedelor digitale”. “Dacă sunt bine concepute, CBDC-urile pot consolida utilizarea, reziliența și eficiența sistemelor de plată și pot crește incluziunea financiară în [America Latină și Caraibe]”, a declarat FMI. “În timp ce câteva țări au interzis complet activele cripto din cauza riscurilor asociate, această abordare poate să nu fie eficientă pe termen lung. Regiunea ar trebui să se concentreze în schimb pe adresarea factorilor care stimulează cererea de cripto, inclusiv nevoile nesatisfăcute ale cetățenilor în ceea ce privește plățile digitale și pe îmbunătățirea transparenței prin înregistrarea tranzacțiilor cu active cripto în statistici naționale.”