BlackRock solicita aprobarea Sec pentru lansarea unui ETF pe Bitcoin, cu Coinbase ca si custode.

Gigantul financiar BlackRock, o companie ce gestioneaza asset-uri ce depasesc noua mii de miliarde de dolari a făcut joi primii pași pentru lansarea unui fond tranzacționat în bursă (ETF) pe spot pentru bitcoin, un subiect mult timp disputat între avocații criptomonedei și reglementatorii federali.

Compania a depus o cerere la Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC) din SUA pentru lansarea iShares Bitcoin Trust. Dacă este aprobat, ETF-ul ar permite investitorilor să aibă acces facil la expunere în criptomonedă printr-un produs de la una dintre cele mai mari companii de pe Wall Street.

“Acțiunile sunt menite să constituie un mijloc simplu de a face o investiție similară cu o investiție în bitcoin, mai degrabă decât prin achiziționarea, deținerea și tranzacționarea directă a bitcoinului pe o bază de peer-to-peer sau altă bază sau printr-o bursă de active digitale”, se menționează în cererea depusă1.

Până acum, SEC a rezistat în a permite lansarea unui ETF pe spot pentru bitcoin în SUA. Reglementatorul se află în prezent într-o bătălie legală cu Grayscale despre dacă firma va avea permisiunea de a transforma Grayscale Bitcoin Trust într-un ETF. Se așteaptă o decizie în acest caz mai târziu anul acesta1.

Mai multe alte firme au depus și apoi au retras cererile pentru a lansa fonduri pe spot pentru bitcoin. Dacă SEC cedează, ar putea exista o avalanșă de astfel de produse pe piață1.

ETF-urile necesită de obicei luni pentru a fi lansate după depunerea inițială, dacă încep vreodată să fie tranzacționate. Fondul propus de BlackRock va întâmpina probabil o rezistență puternică din partea SEC, iar cererea ar putea fi retrasă înainte ca un ETF să fie lansat vreodată, a declarat Aisha Hunt, principal la firma de avocatură în administrarea activelor Kelley Hunt & Charles1.

Pasul facut de BlackRock vine într-un moment în care prețurile criptomonedelor rămân mult sub maximele lor istorice și industria se confruntă cu un control din ce în ce mai mare la Washington, D.C.1.

SEC a dat recent în judecată Coinbase și Binance pentru că ar fi operat burse de valori nereglementate. SEC a acuzat de asemenea Binance că a amestecat fondurile clienților cu ale sale1.

Coinbase este listat ca, custode bitcoin pentru ETF-ul propus de BlackRock. BlackRock are un parteneriat strategic existent cu Coinbase. Companiile au anunțat anul trecut că Aladdin, platforma de investiții instituționale a BlackRock, va fi conectată la Coinbase Prime pentru tranzacționare și custodie.