Ce Este Cardano?

Ce este Cardano-Ada

Cardano este o rețea blockchain descentralizată, care se concentrează pe a oferi o soluție de încredere pentru aplicațiile dApp și smart contracts. A fost creată în 2015 de Charles Hoskinson, co-fondatorul Ethereum, și deține o serie de caracteristici unice, cum ar fi abordarea sa de construire a rețelei bazată pe cercetare și abordarea sa de trei niveluri pentru a îmbunătăți scalabilitatea și eficiența. Cardano utilizează criptomoneda ADA pentru a permite tranzacțiile în rețea.

 

Cum functioneaza cardano

Cardano funcționează folosind o rețea descentralizată de noduri care execută software-ul Cardano. Aceste noduri sunt responsabile pentru a menține integritatea și securitatea rețelei prin validarea și confirmarea tranzacțiilor care au loc în rețea.

Cardano utilizează o tehnologie de consens bazată pe “proof of stake” (PoS) pentru a decide care noduri vor valida următoarele blocuri de tranzacții. În loc de a utiliza puterea de calcul pentru a rezolva probleme matematice dificile, ca în cazul “proof of work” (PoW), nodurile Cardano sunt alese în mod aleatoriu pentru a valida blocuri în funcție de câtă monedă dețin. Acest proces este cunoscut sub numele de “slot leader selection”.

Cardano are, de asemenea, o arhitectură de trei niveluri care îi permite să gestioneze diferite tipuri de operațiuni în mod eficient. Primul nivel, numit “Cardano Settlement Layer” (CSL), este utilizat pentru a gestiona tranzacțiile financiare și pentru a permite transferul de monedă ADA. Al doilea nivel, numit “Cardano Computation Layer” (CCL), este utilizat pentru a gestiona smart contracts și aplicațiile descentralizate. Acesta este construit folosind limbajul de programare Haskell. Al treilea nivel, numit “Cardano Control Layer”, este în curs de dezvoltare și va permite integrarea cu alte rețele și sisteme externe.

Cardano se concentrează pe a oferi o soluție de încredere pentru aplicațiile dApp și smart contracts prin abordarea sa de construire a rețelei bazată pe cercetare și prin utilizarea unui sistem de consens bazat pe PoS și a arhitecturii sale de trei niveluri.

Cardano Tokenomics

Tokenomics pentru Cardano se bazează pe criptomoneda ADA, care este folosită pentru a permite tranzacțiile în rețea. ADA este un token de tip “non-mineable”, asta însemnând că nu poate fi minat prin rezolvarea de probleme matematice dificile, ci este distribuit prin mecanisme de recompensare pentru nodurile care validează tranzacțiile în rețea.

Cardano folosește un sistem de consens bazat pe “proof of stake” (PoS), în care nodurile sunt alese în mod aleatoriu pentru a valida următorul bloc de tranzacții în funcție de câtă monedă ADA dețin. Acest proces este cunoscut sub numele de “slot leader selection”. Nodurile care devin “slot leaders” sunt recompensate cu o anumită cantitate de ADA pentru serviciile lor.

ADA este de asemenea distribuită prin mecanisme de recompensare pentru dezvoltatorii care contribuie la proiectul Cardano și pentru cei care își asumă roluri de lideri în comunitatea Cardano.

Cardano are, de asemenea, un sistem de recompensare pentru “stake pool operators”. Acestea sunt noduri care sunt responsabile pentru a colecta “stake” (adeverințe de deținere) de la utilizatorii care doresc să participe la procesul de consens PoS, fără a trebui să ruleze propriul lor nod. Stake pool operators sunt recompensați cu o parte din recompensele obținute de la validarea blocurilor.

Tokenomica Cardano se concentrează pe a recompensa participanții care contribuie la buna funcționare a rețelei și care susțin proiectul prin mijloacele lor. Acest lucru ajută la menținerea integrității și securității rețelei și la încurajarea participării în proiect.