Bitcoin Ordinals (Ordinal NFTs)

Bitcoin Ordinals (Ordinal NFTs)

Bitcoin Ordinals reprezintă un protocol care permite asignarea unui identificator unic și tranzacționarea cu date suplimentare atașate pentru fiecare satoshi (SAT) într-un blockchain Bitcoin. (Un satoshi reprezintă cea mai mică unitate a monedei Bitcoin și există 100.000.000 de satoshi într-un singur Bitcoin.) Protocolul, atribuit lui Casey Rodarmor, permite în mod eficient crearea de tokenuri non-fungibile (NFT) direct pe un blockchain Bitcoin. Tokenurile NFT Bitcoin pot fi de asemenea denumite și Ordinal NFT.

Până de curând, Bitcoin era considerat fungibil (interchangeabil) și un satoshi pe un blockchain nu putea fi diferențiat de un altul. Protocolul lui Rodarmor a schimbat acest lucru, profitând de două actualizări aduse protocolului Bitcoin original: Segregated Witness (SegWit) și Taproot.

Taproot a introdus un nou format de adresă Bitcoin, pe care protocolul Bitcoin Ordinals îl utilizează pentru a identifica satoshi specifici.

Actualizarea Segregated Witness a permis separarea informațiilor de martor (cunoscute și sub denumirea de scripturi de martor) de datele tranzacției și stocarea acestora într-o structură de date separată pe blockchain. Această schimbare a crescut dimensiunea blocului Bitcoin și a făcut posibilă înregistrarea de date de imagine și video în scriptul de martor, împreună cu semnături digitale și alte informații de validare.

Ordinal NFT-uri
NFT-urile (tokenurile non-fungibile) reprezintă active digitale unice care sunt autentificate pe un blockchain pentru a proteja proprietatea intelectuală a creatorului.

NFT-urile de pe blockchain-urile Ethereum sau Solana pot face referire numai la metadate care documentează proprietatea și autenticitatea unui activ digital specific. Metadatele în sine sunt stocate în afara blockchain-ului într-un fișier separat.

În schimb, Ordinal NFT-urile pot stoca și activul digital în sine în interiorul datelor martor ale unei tranzacții pe blockchain.

Pentru a crea un Ordinal NFT, utilizatorul trebuie să trimită mai întâi un SAT ordinal către un portofel compatibil cu Taproot și să includă (să inscrie) date și metadate ca parte a tranzacției. Odată minată, inscripția este gravată permanent pe primul satoshi al ieșirii inițiale a tranzacției.

Procesul inițial necesită utilizarea unui nod Bitcoin, sincronizarea întregului blockchain Bitcoin și utilizarea interfețelor de linie de comandă – toate acestea pot fi sarcini descurajante pentru utilizatorii non-tehnici. Cu apariția aplicațiilor de minat ordinal fără cod, chiar și utilizatorii mai puțin tehnici pot încărca conținut pentru inscripții și pot crea Ordinal NFT-uri.

Controverse
Bitcoin Ordinals

a stârnit multe dezbateri în comunitatea cripto. Criticii susțin că SAT-urile inscripționate în Ordinals utilizează ineficient spațiul blocului și vor duce în cele din urmă la creșterea comisioanelor de tranzacție Bitcoin și la încetinirea timpilor de tranzacționare pentru toți utilizatorii rețelei. Însă susținătorii Bitcoin Ordinals sunt interesați de modul în care protocolul poate fi utilizat pentru a extinde utilizarea Bitcoin dincolo de tranzacțiile financiare. În plus față de crearea de Ordinal NFT-uri, de exemplu, protocolul ar putea fi utilizat potențial pentru a atașa satoshi ordinal la tokenuri de securitate individuale sau la stablecoin-uri, pentru a permite contractele inteligente Bitcoin și pentru a introduce criptomoneda unui public mai larg.